5. GIDA TAKVİYESİ VE BESLENME ARAŞTIRMASI

5. GIDA TAKVİYESİ VE BESLENME ARAŞTIRMASI

5. GIDA TAKVİYESİ VE BESLENME ARAŞTIRMASI BASINDA GENİŞ YANKI BULDU

Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği olarak, 2021 yılı Temmuz ayında Nielsen iş birliği ile, “Gıda Takviyesi Kullanımı ve Beslenme Alışkanlıkları Ölçümü” araştırmasının 5.sini yaptık.Peki araştırma, tüketicilerin beslenme alışkanlıkları hakkında neler söylüyor

Yeni tip koronavirüsün etkisiyle bağışıklığını güçlendirmek isteyen her 2 kişiden 1’i gıda takviyesi kullanmaya başladı. Burada en çok tercih edilen takviyelerin D, B12 ve C vitaminleri olduğu belirlendi.

Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği (GTBD), kamuoyunun gıda takviyesi kullanımını ve beslenme alışkanlıklarını tespit etmek ve kamuoyunun konuya ilişkin bilgi seviyesi ve algısını ölçmek amacıyla Türkiye’yi temsilen 12 ilde anket çalışması yaptı. İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Bursa, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Malatya, Samsun, Trabzon ve Edirne’de yapılan çalışmanın sonuçları rapor haline getirildi.

Buna göre, geçen son 4 döneme bakıldığında genel olarak her 10 kişiden 6’sı sağlıklı beslendiğini belirtirken, sağlıklı beslendiğini düşünenlerin sayısı 18-24 yaş aralığında yüzde 42 seviyesinden 55 ve üzeri yaş gurubunda yüzde 74’e kadar çıktı.

Kadınlar gerek su gerekse organik sebze ve meyve tüketimine önem verirken, paketli hazır gıda tüketiminde ise temkinli davranıyor.

Buna karşın, dışardan sipariş verirken duyulan endişe mayıs ayında yüzde 67 iken temmuza gelindiğinde endişe seviyesinin yüzde 43’lere gerilediği görülüyor.

ARA ÖĞÜNLERDE MEYVE İLK SIRADA

Günde 2 öğün beslendiğini belirtenlerin oranı son 4 ayda yüzde 50’nin üzerinde seyretti. Katılımcılar, 2 öğün tercih etme sebeplerini ise ihtiyaç duymama, kilolarını koruma ve canlarının istememesi şeklinde sıraladı.

Her 10 kişiden 4’ünün ise sabah kahvaltısı ve akşam yemeğini hiç aksatmadığı belirlendi.

Kadınlar, yüzde 66 ile ara öğün yediklerini belirterek, burada yüzde 79 ile meyve tüketimi ilk sırada yer aldı.

Gıda tüketiminde, içeriklerde en çok dikkat edilenin, “katkı maddesi” olduğu belirtildi. Özellikle 35-44 yaş aralığı aldığı üründe katkı maddesinin bulunmamasını tercih ediyor.

DOKTORLARA DİYETİSYENLERDEN DAHA ÇOK GÜVENİLİYOR

Temmuzda diyetisyen ve beslenme uzmanına gitme oranı kadınlarda yüzde 17 ve 25-34 yaşta yüzde 20’ler seviyesinde gerçekleşti.

Sağlıklı beslenme konusunda sosyal medya en önemli kaynakların başında gösterilirken, insanların doktorlara, diyetisyenlerden daha çok güvendikleri gözlendi.

Gıda takviyesi kullanımında en büyük referans noktası doktorlar olurken, doktorları sırasıyla eczacılar ve aile, çevre ve arkadaşlar izledi.

Söz konusu takviyelerin en sık satın alım noktaları önceki dönemlerde olduğu gibi yine eczaneler oldu.

GIDA TAKVİYESİ KULLANIMI

Gıda takviyelerinin bir gıda olduğunu düşünenlerin oranı temmuzda yüzde 35 olarak gerçekleşti. Gıda takviyelerinin ara bir ürün olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 42 ve ilaç olduğunu düşünenlerin oranı da yüzde 23 oldu.

Gıda takviyelerinin bir gıda olduğunu söyleyenlerin 55 yaş ve üzeri, bir ilaç olduğunu söyleyenlerin 18-24 yaş ve bir ara öğün olduğunu söyleyenlerin ise 45-54 yaş aralığında daha fazla olduğu belirlendi.

Araştırmaya göre, son 3 ayda gıda takviyesi kullananların oranı yüzde 53 olarak belirlenirken, Bu kişilerin yüzde 88’i vitamin alırken, bunu sırasıyla mineraller ve diğer besinler izledi.

D, B12 ve C vitaminleri en fazla tüketilen gıda takviyeleri olurken, sporcu gıdaları ve kilo kontrolü ürünleri kullanımı temmuzda geçen döneme kıyasla arttı.

Gıda takviyesi kullananların tercih sebebinin başında “bağışıklık sistemini güçlendirmek” gelirken, kullanmayanların en önemli nedeninin “fiyatların yüksekliği” olarak belirlendi.

Katılımcıların yüzde 31’i ileriki dönemlerde beslenmesinin bir parçası olarak gıda takviyesi almayı düşündüğünü belirtti.

ÇOCUKLARDA EN ÇOK OMEGA-3 TERCİH EDİLİYOR

Araştırmaya göre, her 2 kişiden 1’i çocuğu için gıda takviyesi kullanıyor.

Söz konusu takviyelerin başında Omega-3 (Balık yağı) ilk sırada gelirken, gıda takviyesi kullanmayanların “çocuğun ihtiyacı olmadığını” düşündüğü gözlendi.

Gıda takviyesi tercihinde ise içinde glüten bulunmamasına dikkat edildi

GIDA TAKVİYESİ KULLANIMINDA KOVİD-19 ETKİSİ

Gıda takviyesi alımı Kovid-19 salgını döneminde yüzde 73’e yükseldi.

Gıdaların tüketimi ve düzenli beslenme de bağışıklığı artırmak için alınan önlemlerin başında geldi.

Kovid-19 döneminde gıda takviyelerine güven artışı yüzde 38 olarak gerçekleşti. Gıda takviyelerine daha az güvendiğini belirtenler için ise sahte ürünlerin olması, faydasının veya etkisinin olduğunun düşünülmemesi ve içeriğinin belli olmaması en önemli sebepler oldu.

Araştırma kapsamında aksiyon önerileri de belirlendi. Buna göre, gıda tüketiminde gıda takviyesi üreticilerinin, katkı maddesi kriterine önem vermesi ve ürünlerin içeriğiyle ilgili tüm tanıtıcı reklam, ambalaj ve iş birliklerinde bu konu üzerinde durmasının fayda sağlayabileceği öngörüldü.